
Nu har jag massa funderingar igen... :) Varit mkt en tid nu, så jag har inte hunnit ventilera så mkt... men nu jobbar jag natt och borde ha en liten stund över att skriva av mig lite!
Hade tenta ikväll på min kurs "Varför skapade Gud Darwin?" och hur den gick är en öpppen fråga. Det var en grupptenta, och vi var 4 i min grupp... Oerhört intressant att diskutera saker som vad som skulle hända om nu inte dinosarna blev utrotade, eller om syndafloden inträffat osv. Som sagt, resultatet är lite osäkert, men med lite mer tid hade vi nog kunnat få ihop det. Jag hade en hel del mer att skriva när bilan föll, och jag tror jag kunnat leda de andra till djupare insikter om vi bara haft lite mer tid...
En fundering haft under en lång tid nu är lufttrycket i cykeldäcken... Det började med att jag följde flickvännen till tågstn en tidig och snorkall morgon i mitten av december. När jag cyklade därifrån kändes det som jag hade fått punktering, för däcken var helt "ballongiga"... precis som när däcken är dåligt pumpade eller när luften håller på att pysa ut för man har fått punktering. Tänkte "Skit också!! Punktering :( Hoppas jag hinner till jobbet..." Det gjorde jag, och när jag cyklade hem igen var det samma visa, men punkteringen kom aldrig.
Tänkte inte mer på det, utan cyklade glatt några fler dagar utan att egentligen filosofera mer över det... Tills en kväll helt nyligen när mönstret slog mig!! Däcken är hårda och välpumpade när jag tar ut cykeln, och som "gungfly" när jag cyklar hem.
Hehe har inte räknat på detta, men förklaringen är ju solklar!! Lufttrycket i däcket förändras med vilken temperatur det är ute!
När jag tar ut cykeln är däcken ungefär +20 C och när de varit ute och jag ska hem igen är de -10 C (eller ännu kallare... det har varit flera kalla dagar denna vinter) Det är en skillnad på minst 30 grader! Självklart påverkar det luftrycket i däcken :) Vattenånga t.ex... 1 dm3 (1 Liter alltså) vatten ger upphov till 24 dm3 ånga i rumstemperatur, och den ökar sen till 31 dm3 vid 100 C!
(pV=nRT är formeln om du vill räkna på detta)
Nästa fundering jag har haft är om tåg kan få vattenplaning... Denna kom först när jag åkte från GBG till JKP och tåget fegkörde för det var halt på rälsen. Då började ju jag tänka på skridskor... (En skridsko smälter ju isen under sig som bekant, så man åker på vatten egentligen) och ett tåg borde fungera på likande sätt. Det borde bildas en tunn vattenhinna under hjulen... och det gör det mkt riktigt!
Detta var jag tvungen att googla lite för att hitta... men det var en lokförare som på förekommen anledning om att det var halt skrev i ett forum:
"
Tänkt dig konstant vattenplaning vid vissa väderlekar antingen vid tunt regn eller när temperaturen svajjar runt nollgradigt, is till vatten till is och om igen på en kontaktyta som kanske är ungefär 15 cm2 per vagn (X60).
"
Så då antar jag att det är just vattenplaning som är orsaken till att de kör långsamt. Ska kolla detta med min kusin nästa gång jag träffar honom! (Han jobbar i SJ´s Lokstallar med att reparera och serva lok... Han om någon borde kunna bekräfta min idé)
Sen var det där med röda skyar... Otroligt vackert att titta på och en dröm att fotografera. Diskuterade detta med flickvännen för ett tag sen, och har funderat på det sen dess! Jag ser alltid dessa oerhört vackra skyar med en smula vemod, för orsaken till det röda är nästan uteslutande luftföroreningar på de ställen jag ser dem :S
Ganska enkelt - ju mer "skräp" i luften (såsom pollen, damm, sotpartiklar) desto rödare skyar, och jag ser dem nästan alltid i närheten av en stad...
Har du tänkt på att det ofta är röda skyar på våren? Japp pollen :) De brinnande skyarna på sensommaren? Japp, damm från dagen som virvlat upp, eller fukt i luften från regn/dagg som kommer när det svalnar på.
Nu är ju inte orsaken riiiiiktigt så svart/vit för det finns ju ett ordspråk som säger "Red sky at night, sailor´s delight. Red sky in morning, sailor´s warning" (hörde just ordspråket på TV, så därav engelskan).
Jag har hört ordspråket förut, men det var just inatt jag började fundera på det... och fick även förklaringen nu :) (Discovery is tha shit!!)
Tydligen är det det vanligaste att vädret rör sig från väst till öst pga av att vinden ofta är västlig! Detta betyder att stormar ofta kommer in från väst.
Röd sky på kvällen innebär ju att solen skiner genom massa partiklar, och det innebär att högt lufttryck och att stabil luft som kommer från väst. Bra väder är alltså på G.
Röd sky på morgonen innebär att solen skiner genom vattenånga, och det betyder att det är troligen regn på G.
Hmm... Tycker inte förklaringen är helt solklar, men det är den de gick ut med likväl :)
Life is...funderingar i natten.
ps. Hittat en ny site jag blev helt kär i!!
http://www.liu.se/forskning/fragaforskare/ blev helt lyrisk när jag hittade den och läst en del frågor/svar! ds